Modeprijzen: talent staat met lege handen

Geen aanstormend talent of er ligt wel een prijs voor klaar. Dat gold lange tijd ook voor mode-ontwerpers. Maar met het verscheiden van couturier Frans Molenaar is tevens de laatste aanmoedigingsprijs gesneefd. Voorlopig lijkt niemand de draad weer op te pakken.

Frans Molenaar, in januari onverwacht overleden, introduceerde in 1996 zijn eigen prijs om ontwerpers met couturetalent een duwtje in de rug te geven. Aan de prijs was niet alleen 10.000 euro verbonden, maar ook alle denkbare steun van de meester zelf, wat kon variëren van verhalen over Molenaars eigen ervaringen tot een adres voor blinde ritsen of bepaalde stoffen. Eind maart zou de inschrijving voor de nieuwe ronde sluiten, maar de vijftiende editie is er niet van gekomen.

Daarmee is de laatste grote stimuleringsprijs voor jonge mode-ontwerpers abrupt tot een einde gekomen. Eerder al waren de Dutch Fashion Awards roemloos van de rode loper verdwenen. Jammer, want deze prijzen (25.000 euro) bezorgden bijvoorbeeld Iris van Herpen (1984) en Sjaak Hullekes (1981) een mooie uitgangspositie voor hun latere succes. Mode is nog wel een aparte categorie bij de jaarlijkse Dutch Design Awards, maar deze zijn niet specifieke gericht op nieuwkomers. Victor & Rolf wonnen in 2014 een award in de categorie ‘Fashion’. De enige echte grote bekroning is het mode-stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds (50.000 euro), maar ook hier zijn het de min of meer gevestigde namen die de laatste jaren met de eer strijken (Taminiau, Spijkers&Spijkers). Datzelfde geldt voor de Marie Claire Prix de la Mode, die de redactie van het blad jaarlijks toekent. De Han Nefkens Fashion on the Edge Award ten slotte is een internationale prijs op het grensvlak van mode en kunst. Iris van Herpen behoorde in 2014 tot de zes winnaars, maar zij kan inmiddels bogen op internationale roem. In 2014 won Van Herpen de Franse Andam Fashion Award, goed voor maar liefst 250.000 euro om haar modelabel verder uit te breiden. Deze prijs wordt gesubsidieerd door de Franse overheid om talent verder te helpen in hun carrière. Ideetje misschien voor een nieuwe, grote nationale modeprijs, minister Bussemaker en/of Kamp?


Deel deze pagina