Talent Award: Sjoerd Knibbeler fotografeert het onzichtbare

Sjoerd Knibbeler won in april de fotografieprijs op het Festival International de Mode & de Photographie in het Franse Hyères, exposeerde aansluitend in Foam Amsterdam en is nu een van de twee Nederlandse genomineerden voor de ING Unseen Talent Award. Zijn specialisme: fotograferen wat schijnbaar niet te fotograferen is.

 

Current Study # 3 (2013), UltraChrome print 120x96 cm; Current Study # 2 (2013), UltraChrome print 120x96 cm

Het werk van Sjoerd Knibbeler (1981) concentreert zich op het visualiseren van onzichtbare fenomenen als de wind, de beweging van lucht en klimatologische omstandigheden. Maar ook is er een prachtige fotografische serie van papieren vliegtuigen die hij vouwde op basis van historische ontwerpen die nooit het luchtruim haalden of in productie werden genomen. Foam Amsterdam, waar Knibbeler eerder dit jaar exposeerde, noemt het ‘geconstrueerde fotografie’ van allerlei zelfbedachte en gecreëerde objecten. Hij simuleert in zijn studio wolken, veroorzaakt tornado’s in een vitrinekast en experimenteert met fragiele constructies in plastic, papier en mdf. Het tv-programma Kunstuur bracht dit vorig jaar mooi in beeld. Ook volgens de jury van het mode- en fotografiefestival in Hyères geeft Knibbeler vorm aan wat we niet zien, op een manier die zowel poëtisch als experimenteel is. De docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag won er de internationaal hoogaangeschreven fotoprijs van 15.000 euro mee.

In september is Sjoerd Knibbeler een van de genomineerden voor de ING Unseen Talent Award. Deze prijs is bedoeld om de professionaliteit van jonge kunstenaars uit de Benelux te vergroten. Er is een geldbedrag aan verbonden, maar ook coaching door Rineke Dijkstra. Vijf fotografen uit Nederland, België en Luxemburg zijn voor deelname geselecteerd. Sjoerd Knibbeler en Olya Oleinic vertegenwoordigen Nederland. Olya Oleinic won in 2014 het Steenbergen Stipendium. Het werk van alle genomineerde fotografen is te zien op de Unseen Photo Fair 2015, van 18 tot en met 20 september in de Gashouder Amsterdam.

Deel deze pagina