Kunst- en cultuurprijzen 2020: uitstel of afstel

Het coronavirus heeft een dikke streep gezet door alle belangrijke podiumprijzen. Dit jaar geen Louis of Theo d’Or, geen Gouden Krekels of Gouden Zwaan, geen grote cabaretprijzen en geen Klassieke Muziekprijs. Dat heeft de organiserende Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties in samenspraak met jury’s en festivals besloten. De uitreikingen worden uitgesteld naar volgend jaar, waarbij de jury’s per prijs de prestaties en voorstellingen over twee seizoenen zullen meenemen in hun keuzes. 

Het abrupte einde van het theaterseizoen maakt dat het voor de jury’s van toneel, dans, cabaret, jeugdtheatertheater, klassieke muziek en mime niet mogelijk is om een goede afweging en keuze voor prijswinnaars te maken, aldus de organisatie. De toneeljury en de dansjury zullen wél nominaties bekendmaken over het deel van het seizoen tot februari/maart 2020. Deze nominaties worden in september en oktober bekendgemaakt, tijdens respectievelijk het Nederlands Theater Festival en de Nederlandse Dansdagen. De genomineerden dingen mee naar de prijzen die in 2021 worden uitgereikt. 

Uitwijken naar de radio

Daarmee wordt de lijst met uitgestelde of afgelaste prijsfestiviteiten dit jaar steeds langer. De uitreiking van de BUMA Awards kon op 9 maart nog net doorgaan, maar daarna was het voorlopig gedaan met de pret. Als eerste werd op 14 maart de uitreiking van de Ida Gerhardt Poëzie Prijs aan dichter Marieke Luces Rijneveld tot een nader te bepalen datum uitgesteld. Een week later zou de Grote Poëzie Prijs worden uitgereikt in de Brakke Grond in Amsterdam, maar de prestigieuze opvolger van de VSB Poëzieprijs moest uitwijken naar het NPO 4 programma Opium. Winnaar was Vrouwkje Tuinman voor haar bundel Lijfrente. Ook de uitreiking van de Annie M.G. Schmidt Prijs, normaal gesproken een hoogtepunt van het Amsterdams Kleinkunst Festival, werd eind maart geannuleerd; cabaretier Alex Klaasen kreeg in het NPO Radio 5 programma Volgspot te horen dat hij de winnaar was geworden. De radio werd ook ingezet voor de uitslag van de Woutertje Pieterse Prijs. Juryvoorzitter Arjan Peters maakte het mooiste kinderboek van het jaar (Uit Elkaar, Bette Westera, Sylvia Weve) bekend in De Taalstaat. Doordat het Mahler Festival in mei werd geannuleerd, kon ook de uitreiking van de Concertgebouw Prijs aan dirigent Jaap van Zweden niet doorgaan.

Doorgeschoven

De coronamaatregelen hebben ook de uitreiking van de Libris Literatuur Prijs vertraagd. De zes genomineerde auteurs moeten geduld oefenen tot maandag 22 juni, dat is ruim zes weken na de oorspronkelijk datum. De bekendmaking van de winnaar zal noodgedwongen anders verlopen dan in vorige jaren het geval was, al geeft de organisatie hierover nog niets prijs. Voor zover bekend zijn tot op heden de volgende prijsuitreikingen doorgeschoven naar later dit jaar: Wim Sonneveld Prijs, de Gouden Ganzenveer (Abdelkader Benali), BNG Bank Erfgoedprijs, P.C. Hooftprijs (Maxim Februari), Martinus Nijhoff Vertaalprijs (Jacques Westerhoven, Irina Michajlova), Jeanne Oosting Prijs (Maria Roosen, Janine van Oene) en de prijzen van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. De nog jonge Rotterdam International Duet Choreography Competition, met een hoofdprijs van 100.000 euro, zou in juni plaatsvinden, maar is uitgesteld tot 2021. Onduidelijk is nog in welke vorm het Grachtenfestival in Amsterdam in augustus doorgang kan vinden. De namen van de genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs zijn al wel bekendgemaakt. Het Gouden Kalveren Gala, met de belangrijkste filmprijzen van het jaar, staat voorlopg nog gepland op vrijdag 2 oktober. Inmiddels is ook gemeld dat de internationale Liszt Competition Utrecht eind juni/juli niet doorgaat en wordt doorgeschoven naar vermoedelijk de week van 16 tot 22 november. Zie verder agenda dutchheights.nl. 

Deel deze pagina