Libris Geschiedenis Prijs
Radio 1
zie website
Amsterdam prijst kunstenaars die autonomie omarmen

Regisseur Liesbeth Coltof, archief voor zwarte geschiedenis The Black Archives en filmprogrammeur/cultureel activist Jeffrey Babcock zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2018. De belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad wordt jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars of organisaties die op bijzondere wijze de kunst stimuleren, in en buiten de stad. De winnaars ontvangen allen 35.000 euro en een schaal van de stad Amsterdam.

Lees verder
Vijfmaal goud voor Bankier van Verzet

Bankier van het verzet is op de 38e editie van het Nederlands Film Festival de grote winnaar geworden in de strijd om de Gouden Kalveren. De film over twee Nederlandse verzetsstijders en bankiers haalde in vijf categorieën de buit binnen, onder andere die voor beste film, beste acteur (Jacob Derwig) en beste vrouwelijke bijrol (Fockeline Ouwerkerk). De film won ook de publieksprijs.

Lees verder
Cabaretprijzen voor Myjer, Fransen, Spijkers en Rundfunk

Maandagavond 1 oktober zijn de winnaars van de VSCD Cabaretprijzen - de Poelifinario en de Neerlands Hoop - bekendgemaakt in Diligentia, Den Haag. Het was de eerste keer dat de Poelifinario, de prijs voor het indrukwekkendste cabaretprogramma van het afgelopen jaar in drie categorieën is uitgereikt. Op die manier wil de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) meer recht doen aan de diversiteit binnen het Nederlandse cabaret. De winnaars: Jogchem Myjer, Tim Fransen en Joost Spijkers. Het veelbelovende duo Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout (Rundfunk) kreeg de Neerlands Hoop.

Lees verder
Nieuwe dansprijs uit naam van Krisztina de Châtel

Het jaar 2018 is een feestjaar voor Krisztina de Châtel. Deze zomer wordt de choreografe 75 en dat wordt tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht gevierd met een naar haar vernoemde nieuwe dansprijs. Het prijzengeld van 10.000 euro gaat naar een jonge 'eigenzinnige' danser of dansmaker, en naar een beeldend kunstenaar. De Châtel zal jaarlijks zelf de winnaar kiezen.

Lees verder
Toneelprijzen voor Vanden Broecke en Karina Holla

Zondag 16 september zijn ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival de VSCD Toneelprijzen uitgereikt, tijdens het Gala van het Nederlands Theater in het Internationaal Theater Amsterdam. Bruno Vanden Broecke en Karina Holla ontvingen respectievelijk de Louis d’Or en Theo d'Or voor hun hoofdrol in PARA en ROMP.

Lees verder
Erepenning Akademie van Kunsten voor Remco Campert

Remco Campert heeft voor zijn bijdrage aan de kunsten de eerste erepenning van de Akademie van Kunsten in ontvangst genomen. Het is een blijk van waardering van vijftig collega’s die de 88-jarige schrijver ‘graag wat wilden teruggeven’. Onlangs kondigde Campert aan te zullen stoppen met schrijven.

Lees verder