Nederlands Letterenfonds Vertaalprijs
zie website
Eye Filmmuseum krijgt oorkonde van kunstcritici

Het Eye Filmmuseum heeft de AICA-Oorkonde 2019 gekregen. De Nederlandse afdeling van de internationale vereniging van kunstcritici roemt het museum vanwege de brede aanpak op het grensgebied van film en beeldende kunst. Zo initieerde de instelling in 2015 de Eye Art & Film Prize, een internationale bekroning voor kunstenaars en filmmakers.

Lees verder
De Gouden Strop: sponsor BookSpot trekt zich terug

Het was groot nieuws voor de Nederlandse misdaadauteurs: BookSpot zou drie tot vijf jaar lang De Gouden Strop financieren, de prijs voor het spannendste boek, en het prijzengeld verdubbelen tot 20.000 euro. Dat laatste gebeurde, maar de andere afspraak komt de boekenwebwinkel (voorheen ECI) niet na.

Lees verder
Nieuwe prijs voor het beste boek over taal

Op 5 oktober wordt in Utrecht de eerste Onze Taal/ANV-taalboekenprijs uitgereikt. Aan de titel ‘beste boek over (de Nederlandse) taal’ is een geldbedrag van 3000 euro verbonden. Er zijn zes boeken genomineerd.

Lees verder
Staatsprijs voor de kunsten voor Ivo van Hove

De Johannes Vermeer Prijs 2019, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, is toegekend aan theatermaker Ivo van Hove. De jury roemt zijn ‘grandioze bijdrage’ aan de ontwikkeling van het theater in én buiten Nederland. De uitreiking is op woensdag 25 september in de Ridderzaal in Den Haag. Aan de prijs is een geldbedrag van 100.000 euro verbonden.

Lees verder