Paul Mijksenaar Award
Het Amsterdams Lyceum (virtueel)
zie website
Vishal Kunstprijs
Vishal Haarlem
zie website
Dutch Design Week schuift expo ontwerpprijzen door naar 2021

De Dutch Design Awards, de belangrijkste Nederlandse ontwerpprijzen, worden dit jaar online uitgereikt. Normaal gesproken valt de prijzenregen tijdens de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven, maar de organisatie vindt het doorgaan van het festival, dat jaarlijks 350.000 bezoekers trekt, onder de huidige omstandigheden niet realistisch. Er komt wel een DDW 2020, maar dan in aangepaste vorm. De expositie van de 24 bekroonde projecten wordt doorgeschoven naar begin 2021.

Lees verder
Piket Kunstprijzen: bijna verdubbeling van het prijzengeld

De organisatie achter de Piket Kunstprijzen heeft 18.000 euro extra vrijgemaakt om jonge kunstenaars die een band hebben met Den Haag een duwtje in de rug te geven. In totaal gaat het om een bedrag van 42.000 euro, te verdelen onder de drie winnaars (8.000 euro ieder) en alle negen genomineerden (2.000 euro) in de categorieën dans, theater en schilderkunst. In juli zal juryvoorzitter Winnie Sorgdrager de namen onthullen.

Lees verder
Kunst- en cultuurprijzen 2020: uitstel of afstel

Het coronavirus heeft een dikke streep gezet door alle belangrijke podiumprijzen. Dit jaar geen Louis of Theo d’Or, geen Gouden Krekels of Gouden Zwaan, geen grote cabaretprijzen en geen Klassieke Muziekprijs. Dat heeft de organiserende Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties in samenspraak met jury’s en festivals besloten. Het zijn niet de enige feestjes in prijzenland die zijn geschrapt of uitgesteld.

Lees verder
Erasmusprijs voor Britse kunstenaar Grayson Perry

De Erasmusprijs 2020 gaat naar Grayson Perry (1960), een van de bekendste hedendaagse Britse kunstenaars. Hij krijgt de prijs voor de manier waarop hij vraagstukken met betrekking tot schoonheid en traditionele ambachtelijkheid scherp confronteert met actuele sociale en maatschappelijke thema’s.

Lees verder
Stichting stopt: einde Jo Peters Poëzieprijs

De Jo Peters Poëzieprijs (2500 euro) voor dichters met een klein oeuvre houdt op te bestaan. De Stichting Poëziefestival Landgraaf die de prijs toekende, heeft zichzelf op 1 januari opgeheven. Na dertig jaar activiteiten te hebben georganiseerd in Landgraaf en de regio Zuid-Limburg, is wegens teruglopende belangstelling en te weinig animo voor een rol in het bestuur, de stekker eruit getrokken.

Lees verder
P.C. Hooftprijs 2020 voor Maxim Februari

De P.C. Hooft-prijs 2020 is toegekend aan schrijver en filosoof Maxim Februari (1963). Deze oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor beschouwend proza en wordt dinsdag 26 mei uitgereikt. Er is een geldbedrag van 60.000 euro aan verbonden. Eerder dit jaar won Februari ook de C.C.S. Croneprijs, de literatuurprijs van de stad Utrecht.

Lees verder