Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst
zie website
Uitgebreid Museum Singer Laren Beste Gebouw van het Jaar

De uitbreiding van Museum Singer Laren is uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022. Het gebouw won ook de publieksprijs, wat alleen in 2016 al eens gebeurde. De uitbreiding is ontworpen door Bedaux de Brouwer Architecten, in opdracht van Stichting Singer Laren. 

Lees verder
Grote Vlaamse prijs voor Marieke Lucas Rijneveld

De prijzenkast van Marieke Lucas Rijneveld begint aardig vol te geraken. Dit keer, met de roman Mijn lieve gunsteling, gaat het om de nieuwe Vlaamse literatuurprijs De Boon in de categorie fictie en non-fictie. Er is een geldbedrag van 50.000 euro aan verbonden, plus een ring.

Lees verder
'Ongeëvenaarde' Grunberg blij met P.C. Hooft-prijs

De P.C. Hooft-prijs 2022 voor proza (60.000 euro) is toegekend aan Arnon Grunberg. Volgens de jury is hij als schrijver ongeëvenaard in ambitie, productiviteit en intellectuele kracht. ‘Hij blijft onverminderd nieuwsgierig en maatschappelijk betrokken. Hij is obsessief in zijn zoektocht naar het liefdevolle in de mens en nietsontziend waar het de duistere kanten van het bestaan betreft.’

Lees verder
Oproep: nominaties Heinekenprijs voor de Kunst (100.000 euro)

Gezocht: kandidaten voor de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2022. De organisatie roept deskundigen in het veld op om met namen te komen van beeldend kunstenaars die in Nederland werken en al enige erkenning genieten. Eerdere winnaars van de prestigieuze tweejaarlijkse prijs - met een prijzengeld van in totaal 100.000 euro - waren onder anderen Daan Golden, Erik van Lieshout, Mark Manders en Yvonne Dröge Wendel. De deadline voor de nominaties is 15 september.

Lees verder
Literatuurprijs van de EU voor romandebuut Gerda Blees

Met haar romandebuut Wij zijn het licht heeft schrijfster Gerda Blees (1985) zich flink in de kijker gespeeld. Eerst was er de Nederlandse Boekhandelsprijs, toen de nominatie voor de Libris Literatuur Prijs en nu is zij een van de winnaars van de literatuurprijs van de Europese Unie. Die laatste prijs levert 5000 euro op, maar bovenal internationale aandacht.

Lees verder
Jeroen Brouwers passeert met “Libris” kwart miljoen aan prijzengeld

Dankzij de Libris Literatuur Prijs 2021 is Jeroen Brouwers de grens van een kwart miljoen euro aan prijzengeld ruim gepasseerd. De 81-jarige auteur heeft nu vrijwel alle grote Nederlandse en Vlaamse literatuurprijzen op zijn naam staan. Hij weigerde in 2007 de Prijs der Nederlandse Letteren. Wat alleen nog rest is de P.C. Hooft-prijs voor zijn indrukwekkende oeuvre (en volgens zijn fans de Nobelprijs voor literatuur).

Lees verder