Thea Beckmanprijs
Alphen aan den Rijn
zie website
Toneelschrijfprijs
Theater Bellevue Amsterdam
zie website
Staatsprijs voor de kunsten voor Ivo van Hove

De Johannes Vermeer Prijs 2019, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, is toegekend aan theatermaker Ivo van Hove. De jury roemt zijn ‘grandioze bijdrage’ aan de ontwikkeling van het theater in én buiten Nederland. De uitreiking is op woensdag 25 september in de Ridderzaal in Den Haag. Aan de prijs is een geldbedrag van 100.000 euro verbonden.

Lees verder
Oproep: nominaties dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst

De kunstwereld kan nog tot 1 oktober nominaties aandragen voor de dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst, met 100.000 euro de grootste inviduele kunstprijs in Nederland. De prijs is bedoeld voor zeer getalenteerde beeldend kunstenaars. Eerdere winnaars waren onder anderen Peter Struycken, Mark Manders, Daan van Golden en Erik van Lieshout.

 

Lees verder
Nu ook grote literatuurprijs voor non-fictie

Er komt dit jaar een nieuwe prijs voor boeken over onderwerpen als politiek, geschiedenis, sport en reizen: de BookSpot Literatuurprijs Non-fictie. Net als bij de bestaande romanprijs van dezelfde organisatie, is er een geldbedrag van 50.000 euro aan verbonden. Beide prijzen worden in november uitgereikt.

Lees verder
Mary Dresselhuys Ereprijs voor theaterdirecteur Lommerse

Frans Lommerse, oud-directeur van De Toneelschuur en Toneelschuur Producties in Haarlem, heeft bij zijn afscheid de Mary Dresselhuys Ereprijs ontvangen. Het was actrice Petra Laseur, dochter van de naamgeefster van deze eenmalige prijs, die hem alle lof plus een bijbehorend bedrag toestak. Het geld gaat naar een nieuw stipendium voor jong talent. Lommerse, sinds 1 januari met pensioen, kreeg ook de Penning van Verdienste van de gemeente Haarlem.

Lees verder
Edison Oeuvreprijs voor Ilse DeLange

Ilse DeLange is de winnaar van de Edison Pop Oeuvreprijs 2019. De singer-songwriter staat al twintig jaar aan de absolute top, met een uit duizenden herkenbare stem, ‘de randen zoekend van haar heldere spectrum’, aldus de jury. Vorig jaar verscheen er opnieuw een solo-studioalbum van haar hand nadat daarvoor twee internationaal succesvolle band-albums uitgekomen waren. 

Lees verder
Excentrieke familie pakt drie Musical Awards

The Addams Family is de grote winnaar geworden van de Musical Awards 2019. Het verhaal over de excentrieke familie Addams dat in 1991 zijn filmpremière beleefde, verzilverde drie van de elf nominaties: beste musical, beste regie (Paul Eenes) en beste bewerking (Jon van Eerd).


Lees verder