Theo d'Or 2011

Elsie de Brauw

'Met minimale middelen weet Elsie de Brauw een diepe essentiële ontroering teweeg te brengen', aldus de jury over haar hoofdrol in Gif van NT Gent. 'In een transparant opgebouwde rol maakt De Brauw de hopeloosheid van haar verdriet helder; zij wil almaar dapper en doortastend zijn, maar ligt met een enkel tikje weer op de grond. De veelheid aan emoties die haar personage kenmerkt, laat zij gedoseerd zien, waardoor het publiek gaandeweg in haar diep gekwetste ziel kan kijken. Tegelijk maakt ze daardoor ook de tragiek van haar tegenspeler zichtbaar, die nog dieper verborgen zit. Het drama scheert langs de valkuil van het sentimentele maar gaat daar niet overheen. Met de kracht van een Griekse tragédienne verliest De Brauw zich niet in het sentiment, ze vecht er juist tegen.' (fragment juryrapport)

Het is niet de eerste keer dat Elsie de Brauw met een Theo d'Or wordt bekroond; voor haar rol als Myrtle in de voorstelling Opening Night, geregisseerd door Ivo van Hove, kreeg ze in 2006 dezelfde prijs. 

Jury: Cary Polak, Andreas Fleischmann, Gieske Bienert, Lucia van Heteren, Wil Hildebrand, Inge Imelman, Hein Janssen, Chiel Kattenbelt, Marijn Lems, Marcel 't Sas
Deel deze pagina