Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2022

Remy Jungerman

GUARDIAN HAVANA, katoen textiel, kokosnoot, legplanken, fotoprints, flessen, jeneverkruiken, hout, 500 x 250 x 30 cm, 2009; gefotografeerd op solo-expositie in Stedelijk Museum Amsterdam (2021)

'De jury is onder de indruk van het oeuvre dat Jungerman gestaagd heeft opgebouwd. In zijn installaties, sculpturen, schilderijen en zeefdrukken lukt het hem telkens weer om beeldelementen uit verschillende tradities op oorspronkelijke wijze te combineren. Hoewel visueel abstract, noemt de jury zijn kunst tegelijkertijd fysiek en gegrond. Zo maakt hij in zijn werk Visiting Deities, een installatie rondom een lange tafel met kaolien bewerkte blauw-wit en zwart-wit geruit textiel, gebruik van Hollandse rivierklei en watermonsters uit de Amstel, De Hudson en de Cottica. Rivieren op drie continenten waartussen Jungerman zich beweegt.' (bron: toelichting)

Het prijzengeld gaat Jungerman (deels) gebruiken voor onderzoek naar de Gee’s Bend quilts, dekens gemaakt door vrouwen uit de geïsoleerde Afro-Amerikaanse gemeenschap Gee’s Bend. Zij gebruiken overeenkomenden geometrische patronen als bij de vroege Marrons-schouderdoeken uit de vorige eeuw.

Jury: leden Koninklijke Akademie van Wetenschappen

Deel deze pagina