Beste Groninger Boek

Jaarlijks reikt NOORDWOORD (voorheen Stichting Literaire Activiteiten Groningen) twee prijzen uit (fictie en non-fictie) voor titels die aan de noordelijke provincie zijn gerelateerd. Dat wil zeggen dat de auteur in de provincie woont of dat de inhoud met Groningen te maken heeft. De ingezonden boeken mogen zowel in het Gronings als in het Nederlands zijn geschreven.

 

winnaars

2023 Het lied van ooievaar en dromedaris (Anjet Daantje); Wierdenlandschap (Ben Westerink)

2022 De Mitsukoshi Troostbaby Company (Auke Hulst). Sprekende stenen (Marleen Dohle)

2021 De Tussenzus (Vincent Kortmann, fictie). Gas (Emiel Hakkenes, nonfictie)

2020 De herinnerde soldaat (Anjet Daanje, fictie). Wadapatja (Martin Hillenga, non-fictie)

2019 Zoeklicht op het gazon (Auke Hulst, fictie), Jij bent van mij (Peter Middendorp, fictie), Slotcouplet, ervaringen van een longarts (Sander de Hosson, non-fictie)

2018: Duizend vaders (Nhung Dam, fictie),  Boeroes – een familiegeschiedenis van witte Surinamers (Karin Sitalsing, non-fictie)

2017: niet toegekend

2016 Op de rok van het universum (Tonnus Oosterhof, fictie), Biografie van het Gronings. De taal van Groningen on 1001 stukken (Siemon Reker, non-fictie) 

2015 Vertrouwd voordelig (Peter Middendorp, fictie), H.N. Werkman 1882-1945 (meerdere auteurs, non-fictie)

2014 De viool van mijn moeder (Yvonne van den Berg, fictie); Lagen in de stad; oude vondsten in nieuwe verhalen (Gert Kortekaas, non-fictie)

2013 Kinderen van het ruige land (Auke Hulst, fictie); Vincent (Barbara Stok, non-fictie)

2012 Liefde, liefde en nog eens liefde (Mariken Jogman, fictie); 400 jaar veenkoloniën - Strepen aan het water (Harm van der Veen, Geert Schreuder)

2011 De dronken rechtsbuiten (Herman Sandman, fictie); Steeds simpeler, steeds geconcentreerder - Martin Tissing, 75 jaar (Dick Siersema)

2010 Gagarins engelen (Bennie Roeters, fictie); Ooit gebouwd voor altijd. 40 jaar Stichting Oude Groninger Kerken (Uitgeverij Philip Elchers)

2009 Zoek op liefde (Herman Franke, fictie); Zeedijken in het noorden (Fokko Bosker, Robert Posthumus)

Deel deze pagina