Met zijn gedicht Laatste foto van de vrede heeft dichter/uitgever Jan-Paul Rosenberg (51) de negende editie van de Turing Gedichtenwedstrijd gewonnen. Er waren dit jaar ruim 8300 inzendingen voor de grootste prijs ter wereld voor één gedicht: 10.000 euro. ‘Als grote thema's golden dit jaar burgerlijkheid, wreedheid, onrecht, de liefde (of het verlies daarvan), de vergankelijkheid en de natuur’, aldus de jury onder voorzitterschap van dichter Tsead Bruinja.
Jan-Paul Rosenberg is oprichter en redacteur van de literaire uitgeverij Stichting Achterland. Hij publiceerde onder diverse pseudoniemen en debuteerde in 2009 onder eigen naam in enkele literaire tijdschriften. Ook treedt hij naar buiten als performer, spreker en organisator van poëzie-evenementen.
Laatste foto van de vrede
Ik bedoel dit letterlijk: verlaat de zoemende foto
nu het nog kan, zelfs uit de ruimte blijkt de verwoesting onafwendbaar. De man in de kamer hiernaast is al geschiedenis.
Vanuit deze foto leidt de weg naar de ontsnapping, elke poging tot bewegen
wordt beloond. Deze waarschuwing geldt voor iedereen: pretvaders, bonusmoeders, leenkroost; alles waarop een naam rust, een burgerservicenummer, een cliëntprofiel; alles wat kan worden afgeluisterd dus alles wat voor evacuatie in aanmerking komt.
De laatste foto van de vrede bloedt als een oprechte, loyale Madonna. De staat stuurt een app: de elektriciteit is dood, telefoons/computers
afgesneden. Discreet duiken we onder in een tentenkamp.
Paspoorten, sleutelwoorden raken uitgebloeid.
De foto liegt niet. Nog even en dan gaat het los
begint het zoeken met honden naar overlevenden.
Tot dan steken we de koppen in het zand, trakteren we
het gouden kalf op Bach, blijven God door de vingers zien.