Eindhoven is uitgeroepen tot de beste erfgoedgemeente van Nederland. De stad oogst niet alleen de eer, maar krijgt ook 25.000 euro van hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. De jury van de jaarlijkse prijs is vol lof over de brede kijk van Eindhoven op haar erfgoed, die verder gaat dan het Philips-verleden. Andere genomineerden waren Almelo, Breda en de latere winnaar van de publieksprijs Regio Oost Achterhoek.
Sinds 2010 wordt op initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 een nationale prijs toegekend aan de gemeente met het beste beleid op het gebied van erfgoed: de BNG Bank Erfgoedprijs. Met deze prijs ter waarde van 25.000 euro wil de belangenvereniging goede voorbeelden delen van de gemeentelijke erfgoedpraktijk. De prijs moet gemeenten stimuleren om de kansen die cultureel erfgoed biedt te verzilveren. En om erfgoed te verbinden met beleidsterreinen als toerisme, cultuur, onderwijs, sociale zaken, ruimtelijke ontwikkeling en economie.
Volgens de jury maakt Eindhoven volop gebruik van haar rijke en lange geschiedenis, en vertelt dat verhaal op verschillende manieren. ‘Van de prehistorie tot de industrie van de 20ste eeuw, alles krijgt een plek binnen het brede beleid dat door de gemeente wordt geleid (…) De lange lijnen die worden getrokken tussen het verleden en de toekomst zorgen voor een duurzame basis voor het voortbestaan van het Eindhovens erfgoed. Met een grote verscheidenheid aan activiteiten en evenementen bereikt de gemeente uiteenlopende doelgroepen.(…) Eindhoven loopt voorop met de indrukwekkende manier waarop het de industriële geschiedenis inzet om de toekomst van de stad vorm te geven. Het verleden wordt hier ingezet voor het creëren van nieuwe mogelijkheden. De Dutch Design Week is hier een duidelijk voorbeeld van. Mede hierdoor kan Eindhoven zich met recht de (digitale) ontwerpstad van Nederland noemen.'
Eerdere winnaars van de BNG Bank Erfgoedprijs zijn Dordrecht (2010), Westerveld (2011), Schiedam (2012), Kampen (2013), Bergen op Zoom (2014), Beesel (2016), Zutphen (2017), Leiden (2018), Rheden (2019) en Noordenveld (2020).