De week in prijzen (6)

Terugblik op de kunst- en cultuurprijzen die in de afgelopen week (15 - 21 februari) zijn uitgereikt.15 - BUMA Awards - Hij is de 70 inmiddels gepasseerd, maar Boudewijn de Groot blijft ongekend populair. Na een documentaire eind 2015 over zijn leven en carrière kwam er een nieuwe cd uit, gevolgd door een theatertournee. Voor auteursrechtenorganisatie BUMA reden om de bard uit Heemstede te eren met een Lifetime Achievement Award, met als argumentatie: 'Hij is al meer dan vijftig jaar succesvol actief in Nederland.' Bij dezelfde gelegenheid kreeg Herman van Veen de Lennaert Nijgh Prijs voor beste tekstdichter. Andere Buma Awards gingen naar componisten en schrijvers van de best verkochte singles van het afgelopen jaar.

18 - World Press Photo - De internationaal belangrijke prijs voor persfotografie - ooit begonnen als een Nederlands initiatief - had dit jaar een Australische winnaar. Freelance fotograaf Warren Richardson (1968) legde bij maanlicht het moment vast waarop een vluchteling een baby doorgeeft door het prikkeldraad aan de Hongaars-Servische grens. Opmerkelijk genoeg was de zwart-wit foto nooit gepubliceerd, tót het moment waarop Richardson als winnaar van de jaarlijkse competitie uit de bus kwam. De beste persfoto van het jaar is met ander bekroond werk de komende maanden te zien in Zwolle (vanaf 8 maart) en Amsterdam (vanaf 16 april), maar nu al op de website van World Press Photo.

 Warren Richardson / World Press Photo

Agenda - Op zondag 28 februari krijgt stripmaker Maaike Hartjes tijdens De Stripdagen in Rijswijk de Stripschapprijs voor haar in meer dan twintig jaar opgebouwde oeuvre.

En verder  zijn in het radioprogramma Opium op Vier de genomineerden voor de Woutertje Pieterse Prijs (jeugd- en kinderboeken) bekendgemaakt: Thé Tjong-Khing voor Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal…, Bart Moeyaert en Gerda Dendooven voor De Hemel, Joukje Akveld voor Een aap op de WC, een dierentuin in oorlogstijd, Ted van Lieshout voor Rond vierkant vierkant rond, Edward van de Vendel en Martijn van der Linden voor Stem op de Okapi, Imme Dros en Harrie Geelen voorTijs en de Eenhoorn. De jaarlijkse Woutertje Pieterse Prijs bestaat uit een oorkonde en 15.000 euro. De winnaar is op 9 april bekend.

Deel deze pagina