De week in prijzen (5)

Terugblik op de kunst- en cultuurprijzen die in de afgelopen week (8-14 februari) zijn uitgereikt.12 J.M.A. Biesheuvelprijs - De oogst aan inzendingen viel magerder uit dan vorig jaar, maar de jury dook naar eigen zeggen toch een paar mooie parels op. Uiteindelijk ging de prijs voor de beste bundel met korte verhalen naar Gezellige verhalen van Marente de Moor (1972). ‘De ongezelligheid die zij in haar verhalen tentoonspreidt is van een ongekende verhaaltechnische trefzekerheid’. Opnieuw erkenning voor de auteur die we vooral kennen van haar romans, zoals De Nederlandse maagd (AKO Literatuurprijs 2011).

 

13 Leids Cabaret Festival - Martijn Kardol (1989) won vorig jaar alle prijzen van het Groninger Studenten Cabaret Festival en herhaalde deze prestatie afgelopen week end in Leiden. Jury: ‘Kardol is een klassieke, allround cabaretier: iemand die goed weet te timen, stevig op het toneel staat, slim speelt met zijn wat onhandige fysiek en bovendien liedjes in zijn voorstelling verweeft.’ Het moet wel gek lopen wil dit talent niet in de voetsporen treden van eerdere ‘Leidse’ winnaars als Lebbis en Jansen, André Manuel, Sanne Wallis de Vries, Najib Amhali en Javier Guzman.

foto Corné Sparidaens


En verder won de Nederlandse Nina Gantz (28) een Bafta Award voor beste korte animatiefilm. Ze kreeg de prestigieuze Britse filmprijs voor haar al diverse keren bekroonde eindexamenfilm Edmond. De poppenanimatie vertelt het verhaal van Edmond, die terugkijkt op zijn leven.

 

 

 

Deel deze pagina