De week in prijzen (4)

Terugblik op de kunst- en cultuurprijzen die in de afgelopen week (30 november - 6 december) zijn uitgereikt.


 

30 Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs - De gebouwen van architect Francine Houben (1955) en haar bureau Mecanoo kenmerken zich door een combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid. Ze worden wereldwijd gezien als voorbeelden van een architectuur waarin de mens centraal staat en die aansluit bij de lokale cultuur. Houben kennen we in Nederland van onder meer het Openluchtmuseum Arnhem en de nieuwe stationshal van Delft. Met een deel van het prijzengeld stelt Houben het Eye Opener Fonds in, dat de innovatie van bibliotheken moet stimuleren. (meer)

december

© Christian Richters

1 Abe Bonnema Architectuurprijs - Deze prijs, met 50.000 euro in korte tijd uitgegroeid tot een prestigieuze bekroning binnen het vakgebied, valt dit jaar ten deel aan Dick van Wageningen (1971), ontwerper van het nieuwe Nationaal Militair Museum in Soesterberg. ‘Een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en internationaal tot voorbeeld strekt’, aldus de jury. (meer)

 

© Frank van Beek

2 Prins Claus Prijs - Het werk van de jonge fotograaf Newsha Tavakolian (1983, foto) biedt een fascinerend perspectief van binnenuit op het hedendaagse leven in Iran en het Midden-Oosten. De jury noemt haar moedig en volhoudend, wat onderstreept wordt op de (gratis toegankelijke) overzichtsexpositie in de galerie van het Prince Claus Fund te Amsterdam. Het bijbehorende prijzengeld (100.000 euro) overrompelde de laureaat enigszins, maar inmiddels is al een fors deel geschonken aan onder meer een kinderziekenhuis, zeventien dierenasiels en een nieuwe prijs voor jonge fotografen in Teheran, en aan hulp voor Iraakse en Syrische vuchtelingen. (meer)

 

Deel deze pagina