De week in prijzen (2016-4)

Terugblik op de kunst- en cultuurprijzen die in de afgelopen week (1-7 februari) zijn uitgereikt

 

5 februari Internationaal Film Festival Rotterdam - De meeste aandacht in de pers voor de Iraanse regisseur Babak Jalali die met zijn subtiele, humoristische film Radio Dreams de Hivos Tiger Award won, en daarmee de hoofdprijs van het festival (40.000 euro). Vermeldenswaard is zeker ook de dubbele beloning voor de Nederlandse filmmaker Martin Zandvliet die zijn Land of Mine zag bekroond met de Warsteiner Publieksprijs (10.000 euro) en de prijs van de jongerenjury. De film gaat over gevangengenomen Duitse soldaten, die worden gedwongen om achtergebleven landmijnen langs de Deense kust onschadelijk te maken. De prijs van de Kring van de Nederlandse Filmjournalisten ging naar de film De waarneming: Frank Scheffer portretteert hierin schilder Robert Zandvliet.

 

6 februari Het Nederlandse Vioolconcours - De Brits-Nederlandse Michael Foyle (24) won met een uitvoering van het Vioolconcert van Szymanowski het belangrijkste festival voor jong talent tussen 17 en 27 jaar. Naast het prijzengeld (12.000 euro) wacht hem een solo-optreden met het Rotterdams Philharmonisch Orkest later dit jaar. In de twee andere leeftijds-categorieën wonnen de 12-jarige Luna van Leeuwen en de 16-jarige Pieternel Tils. 


En verder werd de longlist bekendgemaakt van de Libris Literatuur Prijs 2016, met als meest opmerkelijke kanshebber Kim van Kooten met haar romandebuut Lieveling. Op 7 maart vallen twaalf titels alsnog af, de resterende zes gaan door als serieuze nominaties voor de eindronde. Op 6 mei maakt juryvoorztter Dick Benschop de winnaar bekend.

Agenda Op 12 februari is de uitreiking van de tweede J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste korteverhalenbundel van het afgelopen jaar. Winnaar van 2015 van Rob van Essen met zijn bundel Hier wonen ook mensen.


Deel deze pagina