De week in prijzen (2016-3)

Terugblik op de kunst- en cultuurprijzen die in de afgelopen week (25-31 januari) zijn uitgereikt. Poëzie, poëzie en nog eens poëzie!27 januari VSB Poëzieprijs - Ilja Leonard Pfeijffer (1968) zag zijn dichtbundel Idyllen opnieuw bekroond: eerst met de Jan Campert-prijs en nu met de grote poëzieprijs van het VSBfonds. Het werk ‘zingt, knarst, fabuleert, droomt en barst uit zijn voegen van een nauwelijks te remmen dichterlijke droom’, aldus de jury. Enkele van de gedichten zijn verfilmd door bevriende filmmakers, met de stem van de dichter zelve.

 

29 januari NK Poetry Slam - Het is een kruising tussen literatuur en sport; dichters dragen in een paar rondes en binnen bepaalde tijd hun werk voor, waarbij inhoud en voordracht even zwaar wegen. Dit jaar wees de jury de Belgische Carmien Michels (1990) aan als beste ’slammer’. Hier een impressie.

En verder won de Vlaamse dichter Ruth Lasters met haar bundel Lichtmeters de Herman de Coninckprijs 2016, de Belgische prijs voor de beste dichtbundel. Aardige bijkomstigheid is dat zij vorig jaar een van de twee winnaars was van de Turing Gedichtenwedstrijd. Op 3 februari is de volgende finale van deze populaire competitie voor beroeps- en amateurdichters. De juryleden bekronen ingezonden gedichten waarvan zij tot het moment van de uitslag niet weten wie de makers zijn.

Deel deze pagina