De week in prijzen (2016-2)

Terugblik op de kunst- en cultuurprijzen die in de afgelopen week (18-24 januari) zijn uitgereikt.20 januari Sacha Tanja Penning - Beeldend kunstenaar Arie Schippers (1952) kreeg bij de opening van Realisme, de jaarlijkse beurs voor figuratieve kunst te Amsterdam, uit handen van Wim Pijbes de Sacha Tanja Penning (10.000 euro). Schippers is volgens de jury ‘een kunstenaar die een grote bijdrage heeft geleverd op het gebied van materiaalgebruik, zich onderscheidt, en blijkt geeft van grote vakkundigheid en veelzijdigheid binnen de figuratie.’ De Volkskrant riep hem vorig jaar uit tot ‘de beste schilder van zijn generatie’. Schippers is ook de maker van het 3,5 meter hoog beeld van Nelson Mandela dat staat voor het Congrescentrum in Den Haag. 


 
Arie Schippers, Burger King (2003), olieverf op doek, 60 x 90 cm 
 

21 januari BNG Bank Literatuurprijs - Jamal Ouariachi (1978) was al eerder genomineerd voor deze literaire prijs, maar het duurde nog twee boeken voordat hij de buit (15.000 euro) kon binnenhalen. Met zijn lijvige roman Een Honger sloopt de auteur volgens de jury de vooroordelen in het hedendagse Nederland, waar sensatie, angst en morel vooringenomenheid de burger in een wurggreep lijken te houden.

23 januari Zilveren Camera - De portfolio van fotojournalist Eddy van Wessel (1965) bevat veel indrukwekkende reportages over het leven in oorlogs- en rampgebieden. Voor zijn serie over de strijd tegen IS in Irak en Syrië won hij de Zilveren Camera 2015, de tweede uit zijn carrière. Het NOS Journaal maakte een verslag.

En verder zijn schrijver Ted van Lieshout en illustrator Marit Törnqvist genomineerd voor de Hans Christian Andersenprijs, de tweejaarlijkse internationale oeuvreprijs voor kinderboekenmakers. Het is voor het eerst dat twee Nederlanders op de shortlist van in totaal tien makers staan. Bij de vorige editie van de prijs, in 2014, haalde Van Lieshout ook al de shortlist. In 1988 won Annie M.G. Schmidt 'de kleine Nobelprijs', in 2004 Max Velthuijs. In april worden de namen van de winnaars bekendgemaakt.

Agenda - Van 28 januari tot en met 3 februari is het weer Poëzieweek. Deze wordt ingeluid met de uitreiking van de belangrijke VSB Poëzieprijs (27 januari) en afgesloten met de uitslag van de Turing Gedichtenwedstrijd (3 februari). En tussendoor, op 29 januari is de finale van de Poetry Slam, de grote 'taalstrijd' tussen poëzieperformers.

 

 

 

 

Deel deze pagina