De week in prijzen (2016-1)

Terugblik op de kunst- en cultuurprijzen die in de afgelopen week (10-17 januari) zijn uitgereikt.

 

16 januari Popprijs - Zelden deed de toekenning van de belangrijkste popmuziekprijs (10.000 euro) zoveel stof opwaaien. Was het eerbetoon aan het jonge hiphopcollectief New Wave niet wat al te voorbarig? De jury vond van niet: de gelegenheidsformatie scoorde zoveel hits met het eerste album dat bovendien alleen via Spotify en YouTube te zien en te horen is, dat hier sprake was van een historische gebeurtenis in de Nederlandse muziekwereld.

17 januari Constantijn Huygens-prijs - Het was al even bekend dat Adriaan van Dis (1946) voor zijn omvangrijke oeuvre de literaire hoofdprijs van de Jan Campert-Stichting (10.000 euro) zou krijgen. De uitreiking vond plaats tijdens het jaarljkse Schrijversfeest in Den Haag. Bij Jeroen Pauw sprak Van Dis over de betekenis van deze prijs en het feit dat hij zich eindelijk serieus genomen voelt.

 

 

17 januari Jan Campert-prijs - Ilja Leonard Pfeijffer (1968) nam de jaarlijkse poëzieprijs (5000 euro) in ontvangst voor zijn bundel Idyllen. Hierin schrijft hij harde, exuberante verzen over de mens in de hectische wereld van vandaag, aldus het juryrapport. Cineasten onder zijn vrienden verfilmden enkele van deze gedichten.

17 januari F. Bordewijk-prijs - De roman Dertig dagen van Annelies Verbeke (1976) is volgens de jury van de 'Haagse' prozaprijs (5000 euro) 'een dappere, maar nooit zoetsappige poging om op papier een wereld te scheppen die mooier is dan de echte: een roman over liefde en het diepe verlangen naar contact waarmee Verbeke alle beloften van haar eerdere werk inlost'.

17 januari Nienke van Hichtumprijs - De jeugdroman Honderd uur nacht is een voorlopig hoogtepunt in het jonge oeuvre van Anna Woltz (1981). Jury: 'Zij is erin geslaagd een messcherpe, eigentijdse en psychologisch overtuigende jeugdroman af te leveren, die op subtiele wijze maatschappelijke en ethische kwesties aansnijdt zonder daarbij in moralisme te vervallen.' Woltz won enkele jaren geleden ook de Thea Beckmanprijs met haar historische jeugdboek Ik kan nog steeds niet vliegen.

En verder werd bekend dat de Erasmusprijs 2016 later dit jaar zal worden uitgereikt aan de Britse schrijfster Dame Antonia Susan Byatt (1936), auteur van tientallen (historische) romans, biografieën, korte verhalen en kritische essays. En ook de naam van de winnaar van de internationale Bonnefanten Award 2016 voor hedendaagse kunst kwam naar buiten: Cai Guo-Qiang (1959). De al vaker bekroonde Chinese kunstenaar krijgt zijn prijs in september. Naast het geldbedrag 50.000 euro bestaat deze uit een solotenstoonstelling in het museum te Maastricht plus een publicatie.

Komende week staan onder andere de uitreikingen van de BNG Bank Literatuurprijs 2015 (21-01) en de Zilveren Camera (23-01) op de agenda. 

 
Deel deze pagina