De week in prijzen (9)

Kunstprijzen zijn gebaat bij een beetje reuring, want dat is goed voor de publiciteit. Maar in het geval van de Vincent Award voor hedendaagse kunst  (50.000 euro) slaat de meter andermaal de verkeerde kant uit. Het organiserende Gemeentemusem Den Haag raakte betrokken bij een conflict tussen een kunstenaar en een verzamelaar, waarop twee genomineerden voor de Vincent Award 2016 zich terugtrokken en de competitie voor twee jaar is stilgelegd. Dat gebeurde eerder ook al in 2010 en 2012, zij het om geheel andere redenen. Maar er gebeurde meer in de afgelopen week. 

7 april - Eye Art & Film Prize - De Britse kunstenaar en filmmaker Ben Rivers (1972) nam de cheque van 25.000 Engelse pond in ontvangst als winnaar van de internationale prijs die het filmmuseum in Amsterdam samen met het Leigh Fermor Arts Funds in het leven heeft geroepen. De prijs is bedoeld om een kunstenaar of filmmaker te ondersteunen van wie het werk heeft bijgedragen aan nieuwe ontwikkelingen op het grensvlak tussen kunst en film. De documentaires van Rivers gaan vaak over mensen in de marges van de samenleving. Twee keer eerder al won Rivers een Tiger Award op het Filmfestival van Rotterdam, onder meer voor Ah Liberty!, waarvan hier een fragment. In 2018 krijgt hij, samen met de winnaars van de Eye Award 2015 en 2017 een tentoonstelling in EYE.

Still uit de sf-achtige documentaire film Slow Action (2011)

10 april - Annie M.G. Schmidtprijs - De prijs voor het beste Nederlandtalige theaterlied van het afgelopen seizoen gaat naar Stel dat het zou kunnen van Jan Rot (1957). Volgens de jury is het lied ‘leuk en aangrijpend tegelijk. (…) Het is origineel van opzet en prachtig geschreven, heeft een pakkende melodie, sublieme tekstinterpretatie en wordt warm gezongen.’ Jan Rot schreef zelf de tekst, en componeerde ook zelf de melodie. Stel dat het zou kunnen is met de vijf andere genomineerde liedjes hier te beluisteren.

foto BUMA Cultuur

En verder ging de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs voor het beste jeugdboek op 9 april niet door vanwege het plotselinge overlijden van juryvoorzitter Wim Brands. Het is nog niet bekend wanneer de uitreiking alsnog zal plaatsvinden. De mening van programmamaker/dichter Brands woog zwaar in literair Nederland. Zo maakte hij recentelijk deel uit van de jury van de VSB Poëzieprijs, de Ida Gerhardt Poëzie Prijs, de Gouden Boekenuil, de P.C. Hooftprijs en de ECI Literatuurprijs. De genomineerde titels voor de Woutertje Pieterse Prijs 2016 zijn: Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal... (Thé Tjong-Khing), De Hemel (Bart Moeyaert en Gerda Dendooven), Een aap op de wc (Joukje Akveld), Rond vierkant vierkant rond, (Ted van Lieshout), Stem op de okapi (Edward van de Vendel en Martijn van der Linden), Tijs en de eenhoorn (Imme Dros en Harrie Geelen).

Om een geheel andere reden komt er dit jaar geen Vincent Award. De tweejaarlijkse kunstprijs die mede wordt georganiseerd door het Gemeentemuseum Den Haag, wordt geboycot door verschillende genomineerde internationale kunstenaars. Het museum is verwikkeld geraakt in een conflict tussen kunstenaar Danh Vo en kunstverzamelaar Bert Kreuk, en plukt hiervan nu de wrange vruchten. De eerstvolgende Vincent Award wordt pas weer uitgereikt in 2018. De prijs (50.000 euro) werd in 2014 gewonnen door de Albanese kunstenaar Anri Sala

 


Deel deze pagina